Diamanti që u shit për 57 milionë dollarë

Çmimi i tij për karat prej më shumë se 5 milionë dollarë shkatërroi rekordin e mëparshëm të ankandit

Diamanti 11,15 karatësh Williamson Pink Star u shit për rreth 57,7 milionë dollarë (përfshirë çmimin e ankandit) në ankandin e Sotheby’s Hong Kong.

Çmimi i tij për karat prej më shumë se 5 milionë dollarë shkatërroi rekordin e mëparshëm të ankandit. Është xhevahiri ose guri i çmuar i dytë më i vlefshëm i shitur ndonjëherë në ankand, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.

U deshën afërsisht 20 minuta që diamanti i dytë më i madh rozë, i zbukuruar dhe i përsosur nga brenda, të shfaqej ndonjëherë në ankand për t’u shitur në një shitje të pavarur në Sotheby’s.

Kishte disa njerëz që ofertuan për diamantin në Qendrën e Konventave dhe Ekspozitave të Hong Kongut ku u mbajt ankandi dhe me telefon. Aksioneri Ian McGinlay hapi ofertën me 140 milionë HKD dhe ofertat u rritën ngadalë në 165 milionë HKD. Sapo ofertat arritën një çmim befasues prej 392 milionë dollarë HKD (50 milionë dollarë) për ofertuesin e dhomës, ankandi u mbyll me duartrokitje. Çmimi përfundimtar përfshin premiumin e blerësve.

Rekordi i mëparshëm i ankandit për karat për një diamant rozë të zbukuruar ishte 2,656,909 dollarë për Winston Pink Legacy 18,96 karatësh, i shitur në 2018.

Wenhao Yu, kryetar i bizhuterive dhe orëve në Sotheby’s Asia, i tha Forbes para shitjes se diamanti në formë jastëku “ka cilësitë më të mira që mund të keni në një diamant rozë”. Ai gjithashtu e krahasoi diamantin me një vepër të jashtëzakonshme arti, prandaj u ofrua midis ankandeve të artit modern dhe bashkëkohor të Sotheby’s Hong Kong.

Diamanti u emërua pas minierës Williamson në Tanzani, ku u zbulua. Është një nga minierat më të vjetra të diamanteve që funksionojnë në botë, e famshme për prodhimin e atyre që përshkruhen si diamante “çamçakëz rozë”, sipas shtëpisë së ankandit. Një nga diamantet më të njohur nga miniera është Williamson Pink Diamond 23,6 karatësh i krijuar në një karficë zbukurimi nga Cartier dhe në pronësi të Mbretëreshës Elizabeth II.

Williamson Pink Star u krijua nga një diamant i papërpunuar 32,32 karatësh nga Diacore, një prodhues diamanti që është i specializuar në prodhimin e diamanteve të rralla dhe të jashtëzakonshme me ngjyra të zbukuruara. Kompania e bleu perlë në fund të 2021 për 13.8 milionë dollarë.

Diamantet rozë janë ndër ngjyrat më të rralla që gjenden natyrshëm në diamante. Nga të gjithë diamantet e dorëzuara në Institutin Gemologjik të Amerikës (i cili analizon dhe klasifikon diamante), më pak se 3% klasifikohen si diamante me ngjyrë dhe më pak se 5% e tyre konsiderohen kryesisht rozë.

Diamanti më i madh i brendshëm rozë i patëmetë dhe i zbukuruar i ofruar ndonjëherë në ankand është Ylli CTF Pink 59,60 karatësh, i cili u shit nga Sotheby’s Hong Kong në 2017 për 71.2 milionë dollarë, një rekord botëror për çdo gur të çmuar ose xhevahir të shitur në ankand.

/Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *