Studiuesit zviceranë identifikojnë neuronet që rivendosin ecjen pas paralizës

Një studim nga shkencëtarët me bazë në Lozanë ka identifikuar neuronet që mund të ndihmojnë në përmirësimin e aftësisë së ecjes pas paralizës, transmeton albinfo.ch.

Hulumtimet e kryera për disa vjet me një grup pacientësh me paralizë të poshtme të trupit, të udhëhequr nga Grégoire Courtine i Institutit Federal të Teknologjisë së Lozanës (EPFL) dhe Jocelyne Bloch i Qendrës Spitalore Universitare Vaud (CHUV), ka treguar se stimulimi elektrik i synuar për të zona e dëmtuar e shtyllës kurrizore i ka lejuar pacientët të rifitojnë njëfarë lëvizshmërie.

Në një studim të ri të botuar në revistën Nature, shkencëtarët tregojnë jo vetëm se kjo terapi ishte efektive në nëntë pacientë, por se pas rehabilitimit, përmirësimi i aftësive motorike vazhdon edhe pa stimulim të mëtejshëm elektrik.

Ky rikuperim neurologjik sugjeron një ringritje dhe riorganizim të fibrave nervore të përfshira në ecje. Për të kuptuar më mirë procesin, shkencëtarët studiuan mekanizmat themelorë të këtij rikuperimi te minjtë. Kjo i lejoi ata të identifikonin një veti të habitshme në një familje neuronesh që shprehin gjenin Vsx2: ndërsa këto neurone nuk janë të nevojshme për të ecur te minjtë e shëndetshëm, ato ishin thelbësore për rikuperimin e funksionit motorik pas dëmtimit të palcës kurrizore.

“Ne kemi qenë në gjendje për herë të parë të krijojmë një atlas molekular të palcës kurrizore me një saktësi të tillë që na lejon të vëzhgojmë, neuron pas neuron, evolucionin e procesit të shërimit”, tha Courtine, profesoreshë e neuroshkencave në EPFL, transmeton tutje albinfo.ch.

/Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *