RREGULLA TË PAZAKONTA NË SHKOLLA NGA E MBARË BOTA

Rregullat e shkollës janë të domosdoshme për të krijuar një mjedis të shëndetshëm dhe pozitiv që secili nxënës të rritet dhe të mësojë. Por disa rregulla atje janë të vështira për t’u justifikuar dhe sjellin shumë diskutime midis menaxhmentit të shkollës, mësuesve, prindërve dhe psikologëve.

Bright Side bëri një listë të disa prej rregullave dhe ndëshkimeve më të pazakonta dhe të diskutueshme të shkollës në të gjithë botën, transmeton Insajderi.

Bizele të ngrira.

Një studente nga Kina zbuloi një foto të gjunjëve të saj pasi iu nënshtrua një dënimi shkollor për gjunjëzim në bizele të ngrira. Disa pretendojnë se kjo praktikë është e zakonshme midis mësuesve dhe prindërve në të gjithë Azinë.

Shokë të ngushtë.

Shkollat në Angli dhe më gjerë kanë filluar të ndalojnë studentët të kenë shokë të ngushtë. Disa prindër, mësues dhe psikologë pohojnë se fëmijët rriten më mirë të përshtatur nëse kanë grupe më të mëdha miqsh. Përveç kësaj, askush nuk ndihet i lënë anash.

Kritikët argumentojnë se miqtë më të mirë sjellin vlera gjatë gjithë jetës. Një studim nga Child Development zbuloi se ata që kanë një mik të ngushtë kanë shëndet më të mirë mendor gjatë gjithë jetës së tyre.

Ngjyrosja e flokëve.

Shkollat në Tokio ndalojnë studentët të lyejnë flokët e tyre. 57% e shkollave publike në kryeqytet u kërkojnë nxënësve të dëshmojnë se flokët e tyre janë ngjyra e tyre natyrale. Për të parandaluar që studentët të gënjejnë, mësuesit telefonojnë në shtëpi për t’u kërkuar prindërve foto të fëmijërisë.

Kjo shpjegohet me kulturën homogjene. Ka shumë përqendrim tek uniformiteti, kështu që një ndryshim i vogël nga norma bie shumë në sy dhe sjell kritika.

“Varfëri”, “ditëlindje” dhe 48 fjalë të tjera.

Departamenti i Arsimit në Neë York ndaloi që një numër fjalësh të përdoren në teste të standardizuara të lëshuara nga qyteti. Studentët që janë dëshmitarë të Jehovait mund të mos ndihen rehat kur flasin për ditëlindjet pasi nuk i festojnë ato.

Fjalë si varfëria, divorci dhe sëmundja gjithashtu ndalohen, pasi ato mund të sjellin kujtime të dhimbshme ose të lidhen me situatën familjare të një fëmije.

Bojë e kuqe.

Ne u rritëm me mësues që shënonin detyrat tona me bojë të kuqe, një ngjyrë të ndritshme për të treguar të gjitha gabimet tona. Këto ditë, boja e kuqe është e ndaluar nga shumë shkolla në Australi dhe Mbretërinë e Bashkuar. Disa pretendojnë se boja e kuqe mund të dëmtojë psikologjikisht fëmijët pasi ngjyra i demotivon studentët ose sjell frikë dhe presion.

E gjelbra, roza, e verdha, vjollca dhe blu janë më relaksuese dhe kontrollet ose notimi nuk duken më kërcënuese.

Ngritja e dorës.

Praktika shekullore e ngritjes së duarve për t’iu përgjigjur një pyetjeje, sipas një shkolle në Nottinghamshire, është e padobishme dhe është ndaluar. Drejtori i shkollës pretendon se vetëm studentë të caktuar ngritin dorën. Kjo nuk inkurajon dhe mbështet mësimin e të tjerëve në klasë. Tani një mësues mund të zgjedhë çdo student për t’iu përgjigjur pyetjes.

Disa prindër argumentojnë se tani fëmijët e tyre ndihen nervozë dhe të frikësuar. Ata mund të zgjidhen kur nuk e dinë përgjigjen dhe humbin mundësinë për t’iu përgjigjur pyetjes që dinë.

Koha e gjumit.

Studentët në Kinë lejohen të dremitin 30 minuta në mes të ditës. Mësuesit besojnë se një sy gjumë mund të përmirësojë kujtesën e dikujt dhe të sigurojë energji për studime të mëtejshme.

Nxënësit e shkollës fillore mund të dremitin në tavolina dhe lejohen të sjellin batanije dhe jastëk.

Studentët më të rritur duhet të dremitin në një pozicion ulur, gjë që shpesh rezulton në zhvillim të pabarabartë të muskujve dhe probleme me shtyllën kurrizore.

Qëndrimi në duar.

Azia është e famshme për rreptësinë me studentët e tyre dhe ndëshkime të pazakonta. Njëra nga këto është t’i bësh studentët të qëndrojnë në duar, kur vonohen ose flasim gjatë orës së mësimit.

/Insajderi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *