Pse disa vende janë më të lumtura

Një nga pikat e tjera kryesore të muzeut është arsyeja pse vendet nordike kanë tendencë të raportojnë disa nga nivelet më të larta të lumturisë në tokë .

Mos e keni harruar atë ndjesinë e vogël dhe të paqartë të quajtur lumturi? Në rast se ju duhet një kujtesë: Ishte kjo fjalë që ne e përdorëm përsëri në vitin 2019 për të përshkruar një gjendje kënaqësie dhe çiltërsie të pastër.

Lumturia duket se është zbehur nga fjalori ynë mes pandemisë globale, trazirave ekonomike dhe, sensit kolektiv të pakënaqësisë dhe depresionit që ka kapluar vitin 2020. Dhe është pikërisht kjo arsyeja pse hapja e një Muzeu të ri të Lumturisë në Danimarkë ndjehet si historia më optimiste e vitit.

Muzeu i parë në botë kushtuar shprehimisht konceptit të lumturisë pati një debutim të qetë në 14 korrik në një hapësirë ​​komode prej 240 metra katrore në qendrën historike të përsosur pastel të Kopenhagut.

Tërheqja e re është mendja e Institutit të Hulumtimit të Lumturisë, një studim i pavarur që eksploron shkencën se pse disa shoqëri janë më të lumtura se të tjerat, me qëllimin përfundimtar të inkurajimit të politikëbërësve globalë për të përfshirë mirëqenien si pjesë përbërëse të debatit për politikën publike.

Meik Wiking, Drejtori i Përgjithshëm i Institutit të Hulumtimit të Lumturisë, thotë se ideja për të hapur një muze erdhi pas vitesh kërkimesh nga publiku në lidhje me vizitat në hapësirën e tyre të zyrave.

“Unë mendoj se njerëzit imagjinojnë se Instituti është si një vend magjik – një dhomë plot qenushë ose akullore – por ne jemi vetëm tetë njerëz të ulur para kompjuterëve që shikojnë të dhëna,” shpjegon ai.

“Kështu që kemi menduar, pse nuk krijojmë një vend ku njerëzit mund të përjetojnë lumturi nga këndvështrime të ndryshme dhe t’u japim atyre një ekspozitë ku ata mund të bëhen pak më të ditur rreth disa prej pyetjeve që ne përpiqemi të zgjidhim?”

Një nga pikat e tjera kryesore të muzeut është arsyeja pse vendet nordike kanë tendencë të raportojnë disa nga nivelet më të larta të lumturisë në tokë, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Për shembull, Danimarka shpesh arrin në majë të sondazheve që rendisin vendet më të lumtura në botë, përfshirë Raportin vjetor të Lumturisë Botërore të Kombeve të Bashkuara. Në listën e saj për vitin 2020, Danimarka hyn në Nr.2 menjëherë pas Finlandës fqinje, ndërsa Kopenhagen renditet si qyteti i pestë më i lumtur në botë, pas Helsinkit, Aarhus (gjithashtu në Danimarkë), Wellington dhe Cyrihut.

Psikologja daneze Marie Helweg-Larsen, profesoreshë në Kolegjin Dickinson në Pensilvani, thotë se “kjo risi trondit mendjet njerëzve se si mundet, thjesht duke menduar pozitivisht dhe strategjikisht për rolin e qeverisë në jetë, të krijoni njerëz të lumtur”.

Plus, vendet që raportojnë nivelet më të larta të lumturisë priren të përmbajnë shumë elementë që, të paktën në sipërfaqe, do të duket se e pengojnë atë.

Ndërsa Muzeu i Lumturisë përpiqet të ndajë me të ftuarit e tij, lumturia është një ndjenjë që evoluon dhe merr një edukim si nga shoqëria dhe nga brenda. Punoni aq sa duhet, dhe do të jeni të pajisur më mirë për të gjetur rreshtat e argjendit në këto ditë të stuhishme.

/albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *