“ZONAT BLU”: VENDET E BOTËS KU NJERËZIT JETOJNË MË GJATË

Dan Buettner, themeluesi i Blue Zones, është një bashkëpunëtor i National Geographic dhe autor. Ai ka zbuluar pesë vende në botë – të quajtura zona blu – ku njerëzit jetojnë më gjatë dhe janë më të shëndetshmit: Okinawa, Japoni; Sardenjë, Itali; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Greqi, dhe Loma Linda, California.

Identifikimi i Zonave Blu

Koncepti i zonave blu u rrit nga puna demografike e bërë nga Gianni Pes dhe Michel Poulain të përshkruara në Journal of Gerontology Experimental, duke identifikuar Sardenjën si rajonin e botës me përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve meshkuj. Pes dhe Poulain tërhoqën qarqe blu koncentrike në hartë duke nxjerrë në pah këto fshatra me jetëgjatësi ekstreme dhe filluan t’i referohen kësaj zone brenda rrethit si zona blu. Duke u mbështetur në atë punë demografike, Dan tregoi pikat e tjera të jetëgjatësisë në të gjithë botën dhe i quajti ato zona blu. Blue Zones® tani është një markë tregtare e Zones Blue, LLC, dhe pasqyron stilin e jetës dhe mjedisin e njerëzve me jetë më të gjatë në botë.

Në fund të fundit, Dan dhe ekipi i demografëve dhe studiuesve zbuluan se të gjitha zonat e zonave blu ndajnë nëntë zakone të veçanta jetese që i quajnë Fuqia 9.

Pse njerëzit në Zonat Blu jetojnë më gjatë?

Gjenetika përcakton disi jetëgjatësinë tonë dhe përshtatjen ndaj sëmundjeve kronike të zakonshme në pleqëri, nga ana tjetër edhe stili i jetesës ka rëndësi. Njerëzit në Zonat Blu kanë më pak sëmundje kronike në moshë të vonë dhe kjo falë dietës së pasur ushqimore dhe stilit të jetesës.

/Insajderi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *